Endüstriyel Emisyonların Yönetimi Yönetmeliği Yayımlandı
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan sanayide yeşil dönüşüme, döngüsel ekonomiye ve karbonsuzlaşmaya yönelik idari ve teknik usul ve esasların düzenlendiği Endüstriyel Emisyonlarn Yönetimi Yönetmeliği 14 Ocak 2025 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Çevrenin ve insan sağlığının bütüncül olarak korunması için sıfır kirlilik hedefleri doğrultusunda, sanayi kaynaklı emisyonları ve atık oluşumunu kaynağında önlemek ve azaltmak ile kaynakları verimli kullanmak için hazırlanan yönetmeliğin sanayi sektöründe yeşil dönüşümü teşvik etmesi hedeflenmektedir.
Yönetmeliğin Ek-1 ve Ek-2 listelerinde belirtilen faaliyetleri yürüten işletmelerin Bakanlıkça belirlenen sektörel takvim doğrultusunda elektronik sisteme girerek kayıt olması ve her yıl en geç 1 Nisan tarihine kadar bilgilerini güncellemekle yükümlü olduğu belirtilmektedir.
- Yönetmelik kapsamında işletmelerin, çevresel sürdürülebilirliklerini belgelemek için “Sanayide Yeşil Dönüşüm Belgesi” almak zorunda olduğu,
- Çevre izin ve lisans sürecinin tamamlanması için Sanayide Yeşil Dönüşüm (SYD) belgesinin gerekli olduğu ve SYD belgesi bulunan tesislerin belge şartlarına göre faaliyet göstermekle yükümlü olduğu,
- Sanayide Yeşil Dönüşüm (SYD) belgesi alacak tesis işletmecilerinin çevre izin ve lisans belge başvurusu ile eş zamanlı bir şekilde bu Yönetmelik kapsamında istenen bilgi ve belgeleri Bakanlığa ibraz etmekle, çevre izin ve/veya lisans belgesinin yenilenmesi durumunda 30 gün içerisinde Bakanlığa bilgi vererek SYD belgesini yenilemekle yükümlü olduğu,
- Kirliliğin kaynağında önlenmesi ve azaltılması, atık, atık su ve emisyonların azaltılması, enerji, su, hammadde ve diğer kaynakların verimli kullanılması için; işletmecinin Mevcut En İyi Teknikler’i (MET) uygulayarak gerekli önleyici tüm tedbirleri almakla yükümlü olduğu belirtilerek, kirleticilerin ve atıkların taşınmasına yönelik toplulaştırılmış yıllık yük bilgisini elektronik veri tabanına kaydetmekle yükümlü olduğu belirtilmektedir.
İşletmeler, belirlenen emisyon sınır değerlerine (ESD) uymakla yükümlü olup, uluslararası kabul görmüş temiz üretim teknikleri olan MET’leri (Mevcut En İyi Teknikler) uygulamaları ve MET’ler ile ilişkili emisyon seviyeleri (MET-İES) de dikkate alınarak, işletmelerin emisyonlarını kontrol etmeleri beklenmektedir.
Belgelendirme sürecinde, işletmelerin mevcut durum raporlarını hazırlamak, değerlendirme ve gözden geçirme süreçlerini yürütmek üzere Bakanlıkça yetkilendirilmiş çevresel sürdürülebilirlik uzmanları görev alacaktır.
Yeni tesisler, 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren en az D seviyesinde sanayide yeşil dönüşüm belgesi almakla yükümlüdür. Mevcut tesisler ise, 31 Aralık 2028 tarihine kadar en az F seviyesinde, 31 Aralık 2030 tarihine kadar ise en az D seviyesinde belge almak zorundadır. Yönetmelik hükümlerine aykırı hareket eden işletmeler hakkında, 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun ilgili maddeleri uyarınca idari yaptırımlar uygulanacağı bildirilmektedir.
Kaynaklar ve Faydalı Dökümanlar
Endüstriyel Emisyonların Yönetimi Yönetmeliği:
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2025/01/20250114-1.htm
Yönetmeliğin ekleri:
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2025/01/20250114-1-1.pdf